Wolfgang E:n Yhden miehen orkesteri kasetti

4.00 

Suomen katusoitannan pioneerin Wolfgang E:n ainoa vinyylisingle kasetilla

Varasto loppu

Osasto:

Kuvaus

Saksankielen lehtori Wolfgang Schonert (s. 1943) saapui 1960-luvulla Suomeen ja päätyi siitä Tampereelle kieli-instituuttiin töihin. Skiffle-musiikin harrastus vei hänet katusoittamisen puolelle, mutta ensimmäinen virallinen lupa heltisi vasta Tampereen kaupungin 200-vuotisjuhlassa vuonna 1979. Ruotsin kuningas oli käymässä ja kaupunki halusi osoittaa olevansa ”kansainvälinen”. Schonert soitti ensimmäisen keikkansa – missäpä muualla – kuin Kuninkaankadulla, ollen näin katusoitannan pioneereja.

Tampereella alkoi 1980-luvun alussa Petsamon kaupunginosan lävitse kulkevan ohitustien rakennus, jonka myötä monet Itä-Tampereen asukkaat joutuivat heittämään hyvästit puutarhoilleen – mukaan lukien Schonert ja hänen naapurinsa. Kertoakseen Petsamoa repivästä hätähuudosta, katusoittaja äänitti Risto Poramon avustuksella ainoan vinyyli-singlelevynsä, jota vuonna 1984 painettiin 250 kappaleen erä.

”Tietenkin olisin voinut mennä kadulle laulamaan tästä typerästä tiestä. Koska suuret rocktähdet laulavat aina vain rakkaudesta, täytyy pienten näpertelijöiden laulaa isoista asioista. Mutta eiväthän kaupunginvaltuuston miehet kuuntele katumusiikkia. Sanoma täytyy viedä jokaiselle erikseen, käteen saakka. Sen takia yritin tehdä äänilevyn. Se ei ole ollenkaan vaikeaa. Se äänitettiin minun olohuoneessa tavallisella kasettinauhurilla. Muutenkin olen sitä mieltä että kalliin studiotekniikan tarkoituksena on vain estää se, ettei kuka tahansa pääsisi tekemään levyjä. Ettei levyillä vain laulettaisi mistään tärkeistä asioita.”

Poramo ohjasi ”Pehmennetty katastrofi” (1989) -nimisen reportaasin YLE:lle tästä Petsamon tilanteesta sekä Schonertin katusoittoon liittyvästä anarkiasta. Dokumentissa myös esitellään katusoittajan kiinnostusta hänen itsensä rakentamisiin soittimiin – syntetisaattorin, kitaran ja vahvistimen saumattomaan symbioosiin. Tampereen VHS-klubi on esitellyt dokumenttia iltamissaan, joissa on ollut mukana myös nastolalainen katusoittaja Jukka Nousiainen.

Mutta takaisin historian pariin! Ohitustie eli Kekkosentie valmistui kaikesta huolimatta vuonna 1989 ja seuraavalla vuosikymmenellä Schonert muutti pois Suomesta. Tätä nykyä hän asuu Saksassa ja yli 70-vuotiaana käy edelleen aina mahdollisuuksien mukaan katusoittamassa. Kouvolan Jättömaa-festivaaleilla, Kirnupiimän VHS-lavalla GUGGENRECÖRDS julkaisi uusintapainoksen Petsamon vuoden 1984 hätähuudosta kasetin muodossa. Mutta oliko tässä vielä kaikki? Onko jo kesän makoisimmat kirsikat poimittu syntymäpäiväsankarin viisikerroksisesta täytekakusta? Eipä tietenkään! Hemmottelemme musiikin ystäviä tällä Risto Poramon ohjaamalla videolla, jossa Schonert esittää tunnetun rallinsa yhdessä naapuriensa kanssa!

Kaikki mukaan laulamaan! Riittää yksi byrokratiaa vastustava makea sana: ei! Ei! Ei! Ei, ei, ei ei!

(tähän kohtaan syntikkasoolo)

Kasettia on tehty 100 kappaleen painos

Julkaisija: Guggenrecörds, 2016

Lisätiedot

Paino 0.060 kg
Mitat 12 × 8 × 2 cm